Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след

...
Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след
Коментари Харесай

Бензинът отново поскъпва шоково

Цените на бензина в България тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след всеобщите есенни митинги, обхванали страната поради повишаването на горивата и след успокояването на цените през зимата, всеобщият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности. От средата на март до момента нарастването е приблизително с 12 ст. за литър. От 2.08 лева на 14 март сега всеобщият бензин е приблизително 2.20 лева Пет огромни вериги по традиция поддържат идентични междинни цени - 2.22 лева за литър. Това демонстрира информация в специализирания сайт Фуело, който следи цените на горивата у нас и по света.

В съпоставяне с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била към 20 януари - 1.94 лева за литър. Това прави разлика от 28 ст. за четири месеца. За същия интервал междинната цена на суровия нефт се движи от към 61 до близо 71 $ за барел, написа " Сега ".

Парадоксално, само че в последния месец дизелът поддържа относително равномерни цени - разликата от средата на март доникъде на април е едвам 3 ст. нагоре - от 2.28 до 2.31 ст. за литър. Но спрямо началото на годината и при дизела повишаването е осезаемо - с 16 ст. за литър. И тук огромните вериги имат безусловно съгласувани цени - факт, който контролните органи предпочитат да не виждат.

Макар повишаването на горивата да се оправдава от производителите и вносителите с динамичността на цените на суровия нефт, у нас по традиция огромните съмнения идват към края на пролетта и началото на лятото. Така че може да се чака, че поради засиленото ползване в идните седмици цените ще продължат да се повишават.

Класацията по области показва, че най-скъпо е горивото във Видин. Там междинната цена за всеобщия бензин е 2.24 лева за литър, а за дизела - 2.33 лева. В някои бензиностанции обаче А 95 доближава и до 2.26 лева, а дизелът - 2.35 лева Традиционно скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Плевен, Враца.

В края на предходната година, когато страната се тресеше от митинги тъкмо поради високите цени на горивата, всеобщият бензин бе поскъпнал до 2.38 лева за литър, а дизелът - до 2.41 лева. Тогава от сектора се оправдаха с високите цени на петрола на интернационалните пазари. След огромното публично неодобрение обаче, единствено за седмица цената на бензина падна до 1.95 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР